Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!


Η διαδρομή του Καφέ Dimello μέσω ενός ταξιδιού στη Βραζιλία.


Στη Βραζιλία τα καφεόδεντρα έχουν μόνο τον ήλιο από πάνω τους. Αναπτύσσονται σε λωρίδες και φτάνουν 1 μέτρο σε πλάτος και έως 3 μέτρα σε ύψος.
Ουσιαστικά, το δέντρο είναι ένας κορμός με κλαδιά γεμάτα από καρπούς.

Τα δέντρα


Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται με μηχανικούς συλλέκτες, οι οποίοι δονούν το δέντρο καθώς το διαπερνούν. Έτσι, οι πιο ώριμοι και χαλαροί καρποί πέφτουν και συλλέγονται για διαλογή και επεξεργασία. Στην πλειοψηφία των καλλιεργειών καφέ της χώρας, η συγκομιδή πραγματοποιείται με αυτό τον τρόπο και παρά το γεγονός ότι έχει δεχτεί ευρεία κριτική από ειδικούς του καφέ, είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Βραζιλία παράγει τις ποσότητες καφέ που γνωρίζουμε σήμερα. Με άλλα λόγια το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.

Όταν ο καφές είναι εθνικό προϊόν...


Ο καφές στη Βραζιλία παράγεται σε μεγάλες φάρμες από παραδοσιακές και εύπορες οικογένειες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τεχνογνωσία, συχνά με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή καφέ στη χώρα είναι η λειψυδρία. Για το λόγο αυτό, οι καφέδες τείνουν να είναι αποξηραμένοι με φυσικό τρόπο - κάτω από τον ήλιο χωρίς να πλυθούν με νερό. Όμως η αγορά απαιτεί πλυμένους ή κατά μέρος πλυμένους καφέδες. Αυτό αναγκάζει τους παραγωγούς να επενδύουν για να διατηρούν το νερό στην περιοχή ή να εκμεταλλεύονται πλήρως το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ανανεώνοντας τα δέντρα του καφέ


Για επιτευχθεί αυτό, έχουν σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, ενισχύουν τις ιδιότητες του νερού με ειδικά λιπάσματα και ελέγχουν ηλεκτρονικά την παροχή νερού για να ξέρουν ακριβώς πόσο απαιτείται για τη δική τους φυτεία.
Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τη Βραζιλία είναι ο τρόπος που ανανεώνονται τα καφεόδεντρα. Όταν ένα δέντρο φτάνει στην ηλικία των 10-15 χρόνων και η παραγωγικότητα του μειώνεται, κόβεται 20 εκατοστά από το έδαφος, αντί να ξεριζωθεί και φυτευτεί ένα νέο στη θέση του. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιούν το υφιστάμενο υγιές ριζικό σύστημα που είναι ικανό να θρέψει το νέο δέντρο που θα αναπτυχθεί εκεί πάλι. Αυτό θα συμβεί σε περίπου δυο χρόνια. Ενώ εάν φυτεύονταν ένα νέο δέντρο στη θέση του, θα χρειαζόταν 4-5 χρόνια για να ξεκινήσει να παράγει.
Με αυτό το είδος διαχείρισης είναι πάντα δυνατό να υπάρχουν υγιή και καρποφόρα δέντρα.
Οι άνθρωποι του καφέ


Οι αγρότες που εργάζονται στις φάρμες είναι λίγοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο, επομένως ο κόσμος δεν επιλέγει εύκολα να εργαστεί στον γεωργικό τομέα.
Επίσης, οι μισθοί των εργατών σε γεωργικές εργασίες δεν είναι χαμηλοί, έτσι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν πάρα πολλούς. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που η βιομηχανοποίηση αναπτύσσεται συνεχώς. Καθώς αυτοματοποιείται όλο και περισσότερο η παραγωγή, η ανάγκη για εργατικά χέρια μειώνεται και αντίστοιχα και οι μισθοί.
Επειδή, όμως, η ποιότητα του καφέ είναι πολύ καλή οι πιστοποιήσεις δεν επηρεάζονται από τη μείωση του εργατικού δυναμικού, κάτι που συμβαίνει και στην Ινδία. Αντιθέτως, στην Αιθιοπία αυτό σχεδόν δεν υπάρχει. Ωστόσο, όλοι οι καφέδες είναι βιολογικοί, εξαιτίας του γεγονότος ότι απαγορεύεται η χρήση εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ως εκ τούτω, η Αιθιοπία μπορεί να μην έχει πιστοποιήσεις, αλλά παρόλα αυτά είναι σε θέση να παρέχει βιολογικό προϊόν υψηλής ποιότητας.
Τα ταξίδια συνεχίζονται. Περιμένετε να γυρίσουμε τις σελίδες των Ημερολόγιων Καφέ του Dimello.

Μείνετε συντονισμένοι!