Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Για να συμμορφωθείτε με τη νέα οδηγία για την ιδιωτική ζωή, πρέπει να ζητήσουμε τη συναίνεσή σας για να ορίσετε τα cookies. Μάθετε περισσότερα.
Αιθιοπία
Εκεί που τα χωριά δε μοιάζουν με χωριά
Η διαδρομή του Καφέ Dimello μέσω ενός ταξιδιού στην Αιθιοπία
Ξεκινώντας τη διαδρομή μας στην Αιθιοπία, κατευθυνθήκαμε προς τις περιοχές Yirgacheffe & Sidamo, γνωστές για τον φημισμένο καφέ τους. Ιδιαίτερα η Yirgacheffe ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα του καφέ της, αλλά όταν φτάσει κανείς εκεί, στη μέση του πουθενά, δεν υπάρχει τίποτε που να θυμίζει χωριό... Υπάρχουν δύο χωματόδρομοι που διασταυρώνονται κάθετα με καταυλισμούς – ένας στα δεξιά και ο άλλος στα αριστερά –, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πράγματι έφτασες στο σωστό μέρος...
Η πολύπλοκη διαδρομή του καφέ...
Παρά το γεγονός ότι η Αιθιοπία είναι παγκοσμίως γνωστή για την ποιότητα του καφέ της, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη μορφή καλλιέργειας. Εδώ, σε αντίθεση με άλλες παραγωγικές χώρες, κάθε καλλιεργητής έχει τον προσωπικό του «κήπο» και καλλιεργεί – εκτός από τα αναγκαία που χρειάζεται για να ζήσει – και μερικά καφεόδεντρα. Ένας καλλιεργητής λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο για να μπορεί να πουλά το προϊόν του με αντάλλαγμα ένα μικρό χρηματικό ποσό.
Αυτό είναι το πρώτο περίεργο πράγμα στην αλυσίδα του καφέ. Και έτσι, καταλάβαμε πως οι καλλιεργητές δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση για τον καφέ, ούτε για το πώς να ελέγχουν την ποιότητα του καρπού. Γνωρίζουν ότι γνώριζαν και οι πρόγονοί τους. Το μόνο νέο πράγμα που πρέπει να ξέρουν είναι κάποιους γείτονες που έχουν στην κατοχή τους κάτι πολύτιμο και σπάνιο: μια ζυγαριά ακριβείας.
Στη συνέχεια, αυτός ζυγίζει τον καφέ και τον αγοράζει. Έπειτα, συναντά κάποιον άλλο χωριανό που έχει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο: ένα φορτηγό. Και αυτός, με τη σειρά του, συνεχίζει αυτή την αλλόκοτη αλυσίδα: αγοράζει τον καφέ και τον πηγαίνει σε κάποιον που έχει σταθμό πλύσης. Οι ιδιοκτήτες των σταθμών πλύσης πωλούν τον καφέ σε εξαγωγείς ή αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον ρόλο και εξάγουν μόνοι τους τον καφέ. Με αυτή την έννοια, η διαδρομή του καφέ στην Αιθιοπία είναι αρκετά περίπλοκη, με πολλούς μεσάζοντες, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι εξαιρετικός, με πολλές ποικιλίες, κάποιες που παραμένουν ακόμη άγνωστες.
Μπορεί να συναντήσεις κάποιους ιδιοκτήτες με οργανωμένες φάρμες, αλλά είναι λίγοι και αποτελούν εξαίρεση. Άλλο ένα σπάνιο φαινόμενο, είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερους χώρους καλλιέργειας από «προσωπικούς κήπους» και πωλούν απευθείας σε σταθμούς πλύσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη σπανιότερες, ορισμένοι έχουν δημιουργήσει συνεταιρισμούς με σταθμούς πλύσης και άλλοι εξάγουν τον καφέ μόνοι τους.
Τα μυστήρια του αιθιοπικού καφέ
Η διαδρομή που ακολουθεί ο καφές σε αυτή τη χώρα είναι τόσο περίπλοκη που είναι αδύνατο να την κατανοήσει κανείς πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά. Ένα αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η γενετική ποικιλότητα του καφέ εδώ είναι απαράμιλλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Αιθιοπία υπάρχει 99% περισσότερο γενετικό υλικό στον καφέ από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον πλανήτη.
Επομένως, ο τρόπος που αναπτύσσεται ένα δέντρο εξαρτάται από τον γενετικό του χαρακτήρα καθώς και τι έχει μάθει ο κάθε καλλιεργητής από την οικογενειακή του παράδοση. Στην Αιθιοπία, τα δέντρα αναπτύσσονται σαν βεντάλιες επειδή κανείς δεν τα φροντίζει, ούτε κλαδεύει τα κλαδιά τους. Είναι λεπτά με αραιό φύλλωμα, φτάνουν τα δύο μέτρα και τα κλαδιά ανοίγουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρόλα αυτά, ο καφές της Αιθιοπίας είναι τέλειος.
Η τελετουργία του καφέ
Ο καφές στην Αιθιοπία είναι κάτι περισσότερο από ένα ρόφημα. Είναι μια τελετουργική προετοιμασία, ένας τρόπος να συγκεντρωθούν οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες γύρω από ένα τραπέζι για συζήτηση και επικοινωνία. Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα του σπιτιού ετοιμάζει τον καφέ σε ένα τηγάνι και τον αλέθει πριν τον αναμίξει με ζεστό νερό σε ένα σκεύος που λέγεται «jebena». Σερβίρει τον καφέ σε μικρά φλιτζάνια και μετά προσθέτει βραστό νερό. Συνεπώς, εκτελεί μια μέθοδο διπλής παρασκευής. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μια ώρα από την αρχή μέχρι το τέλος και θεωρείται συνήθεια καλής φιλοξενίας.
Κάθε χώρα έχει τη δικής της κουλτούρα καφέ. Για αυτό ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την απόλυτη! Καλώς ήλθατε στη Βραζιλία!