Στην Ινδία ο καφές χρειάζεται τη σκιά του!


Η διαδρομή του Καφέ Dimello μέσω ενός ταξιδιού στην Ινδία


Τα καφεόδεντρα στην Ινδία αναπτύσσονται ανάμεσα σε καουτσουκόδεντρα, πιπεριές, φιστίκι areka και άλλα.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο καφές ζει στη σκιά άλλων δέντρων. Αλλά το αποτέλεσμά του είναι τόσο μοναδικό που επισκιάζει ό,τι βρίσκεται δίπλα του. Για να περιγράψουμε τα καφεόδεντρα θα πρέπει να φανταστούμε μεγάλες πράσινες ομπρέλες. Ο κορμός φτάνει το ενάμιση μέτρο και από εκείνο το σημείο ανοίγει ακριβώς σαν ομπρέλα. Αυτός είναι ένας παράγοντας που κάνει τη συγκομιδή αρκετά δύσκολη, καθώς πρέπει κανείς να βρεθεί κάτω από το δέντρο για να συλλέξει τον καρπό.





Τα καφεόδεντρα διψούν πολύ!


Όταν φτάσαμε σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες παραγωγής καφέ, δεν υπήρχε αυτόματο σύστημα άρδευσης, παρά μόνο σε ένα μικρό μέρος, και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει κανείς να είναι πολύ επινοητικός.
Το έδαφος διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο και χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ώστε να αξιοποιείται το βρόχινο νερό στο μέγιστο. Έτσι, δημιουργούνται λιμνούλες και δεξαμενές, που κρατούν το νερό στη θέση του. Ως εκ τούτου, αποφεύγεται η ανυδρία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καφέ υψηλής ποιότητας.





Κατά τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιείται αυτή η υποδειγματική διαχείριση και στους σταθμούς πλύσης. Από εκεί, τα νερά διοχετεύονται με αντλίες σε μεγάλες δεξαμενές και έπειτα οδηγούνται στα σημεία όπου αναπτύσσονται τα δέντρα.
Στις ρίζες των δέντρων διαλύονται οι τοξικές ουσίες από τα λύματα, φιλτράροντας και καθαρίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Υπό τέτοιες συνθήκες, πρέπει κανείς να είναι πολύ ευρηματικός για να βοηθά στην οικονομία της φύσης.






Η ζωή στις φάρμες του καφέ


Η φάρμα που προαναφέρθηκε έχει συγκριτικά καλύτερη οργάνωση όσον αφορά τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, καθώς και στη μόρφωση των παιδιών.
Ο ιδιοκτήτης έχει φτιάξει ακόμη και παιδικό σταθμό. Όταν επισκεφθήκαμε τα παιδιά, τα μάτια μας γέμισαν με εικόνες και οι καρδιές μας με συναισθήματα. Τα πρόσωπά τους έλαμψαν όταν τους δώσαμε τα δώρα που είχαμε μαζί μας και για άλλη μια φορά συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή.






Είδαμε επίσης ένα διώροφο σχολείο με 6-7 αίθουσες καθώς και τις κατοικίες των εργαζομένων. Οι παλιές ήταν σε άσχημη κατάσταση, αλλά οι νέες, που ήδη φιλοξενούσαν τους πρώτους κατοίκους τους, ήταν περιποιημένες και καθαρές. Είναι πολύ σημαντικό για τον ιδιοκτήτη της φάρμας να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ανθρώπους του. Σε άλλες φάρμες που είχαμε επισκεφτεί, οι συνθήκες διέφεραν ανάλογα με τις πεποιθήσεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη.




Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για την Ινδία, αλλά κάπου εδώ γυρίζουμε τη σελίδα και προχωράμε στην Αιθιοπία.