ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ





Εκεί που το παραμύθι συναντά την πραγματικότητα!


Φτάνοντας στην Ινδονησία συνειδητοποιείς ότι τα πλάσματα των παραμυθιών μπορεί και να μην ζουν μόνο στη φαντασία. Βρίσκεσαι σε ένα τοπίο γεμάτο παραδεισένια λουλούδια, παράξενα σπίτια, χρωματιστές λίμνες πάνω σε κρατήρες ηφαιστείων και …δράκους σε απόσταση αναπνοής. Παράλληλα όμως βρίσκεσαι και στην 4η χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο.




Sulawesi. H πατρίδα της μυθικής φυλής των Τοράγια


Το μεγαλύτερο νησί του Ινδονησιακού Αρχιπελάγους. Για να φτάσουμε από το ένα χωριό στο άλλο χρειαστήκαμε συνεχείς πτήσεις και πολλή υπομονή. Όταν γνωρίσαμε τη φυλή των Toraja (To: άνθρωποι Riaja: ορεσείβιοι) μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Τα σπίτια τους (tongkonan) είναι εντελώς ιδιαίτερα, εμπνευσμένα από έναν μύθο τους που λέει ότι το πρώτο τέτοιο σπίτι κατασκευάστηκε στον ουρανό και ο πρόγονος που κατέβηκε στη γη συνέχισε να τα φτιάχνει και εδώ. Όπως και τα σπίτια, έτσι και ο καφές Toraja είναι ιδιαίτερος, με τόνους ώριμου φρούτου και μαύρης σοκολάτας.


Flores. To καφεόδεντρο αποφασίζει


Το μυστικό για να πάρεις το τέλειο προϊόν είναι να …αφήσεις το δέντρο στην ησυχία του. Αν για παράδειγμα κάποιο φυτρώνει προς το πλάι δεν θα το διορθώσει κανείς. Θα το αφήσουν να πάει μόνο του. Δεν θα το κλαδέψουν, θα το αφήσουν να ψηλώσει ανεξέλεγκτα και θα μαζέψουν τον καρπό όταν είναι η ώρα του. Κάπως έτσι γίνεται και όλη η παραγωγή καφέ στο νησί Flores. Την περασμένη χρονιά λόγω κακών καιρικών συνθηκών κατάφεραν να πάρουν μόλις το 50% της παραγωγής. Αν ήταν πιο οργανωμένοι θα μπορούσαν να παράγουν τριπλάσιες ποσότητες από μια καλή χρονιά. Παρόλα αυτά ο καφές τους είναι διάσημος!




Ο καφές ανήκει στην οικογένειά του και στον τόπο του


Ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του καφέ είναι οικογενειακή υπόθεση. Η πώληση γίνεται σε τοπικό επίπεδο και η μεταφορά των καρπών από το ένα μέρος στο άλλο είναι δύσκολη. Αυτό κάνει το προϊόν ακριβό, αλλά δεν παύει να εκπλήσσει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Απαλός, αλλά με πλούσιο σώμα, γλυκόπιοτος με τόνους κακάο και αρωματικός. Ίσως όταν αφήνεις κάτι στη φύση, το αποτέλεσμα που παίρνεις μπορεί εμπορικά να μην είναι το πιο συμφέρον, αλλά ποιοτικά είναι εξαιρετικό. Για να ανακαλύψει κανείς τις καλύτερες ποικιλίες πρέπει να ψάξει. Και αυτό το ψάξιμο δεν έχει τέλος. Το καφεόδεντρο είναι ζωντανό και επηρεάζεται συνέχεια από το κλίμα, το φυσικό περιβάλλον, τον τρόπο καλλιέργειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε. Θα φτάνουμε μέχρι την άκρη του κόσμου.
Και εκεί εκτός από τους καλύτερους κόκκους θα ανακαλύπτουμε ανθρώπους με μεγάλες διαφορές αλλά ακόμα μεγαλύτερες ομοιότητες:
Το πάθος τους γι’ αυτό που κάνουν.
Αυτό το πάθος σίγουρα το μοιραζόμαστε!