ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ


ΖΟΥΓΚΛΑ, ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ


Μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις. Στο έδαφος, στο κλίμα, στον πολιτισμό. Με τροπικά δάση, κρυμμένους ναούς των Μάγιας μέσα στη ζούγκλα, αποικιοκρατικές ισπανόφωνες πόλεις και φάρμες με καφεόδεντρα. Παρ’ όλη την ανομοιομορφία, σε ένα πράγμα είναι όλοι σύμφωνοι: Ο καφές είναι το “μαύρο νέκταρ των ονείρων”.
CAFE ‘ALTURA’ ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΦΕΣ


Οι φάρμες στην Τσιάπας είναι δυσπρόσιτες, ‘γαντζωμένες’ σε απόκρημνες πλαγιές και τα πάντα γίνονται με τα χέρια. Οι ιδιοκτήτες είναι οικογένειες και η μέση έκταση είναι από 10 έως 20 στρέμματα. Και έτσι είναι το 75% της συνολικής παραγωγής καφέ στη χώρα. Όμως δεν είναι μόνο οι φυτείες ψηλά. Είναι και η ποιότητα!
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ


Για να φτάσουμε στο καφεόδεντρο δυσκολευτήκαμε, περπατώντας σχεδόν σκυφτοί, όταν οι ντόπιοι διέσχιζαν τα ίδια μονοπάτια με άνεση, έχοντας στην πλάτη τους και τσουβάλια και καμιά φορά και… παιδιά. Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που καταφέρνουν, αντιμέτωποι με τη σκληράδα του τοπίου, τα απρόβλεπτα μικροκλίματα και τους ‘επίδοξους’ μεσάζοντες που τους παίρνουν το προϊόν με 50% προκαταβολή και στη συνέχεια εξαφανίζονται για πάντα. Ευτυχώς κάποιες εταιρίες έχουν αποφασίσει να τους δώσουν καλύτερα εργαλεία για καλύτερα αποτελέσματα.
Βρεθήκαμε στην 8η χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο.Γνωρίσαμε από κοντά περήφανους απογόνους του μεγάλου πολιτισμού των Μάγιας. Περπατήσαμε τα ίδια μονοπάτια που κάνουν καθημερινά για να φτάσουν στη φυτεία. Και τους θαυμάσαμε. Όχι μόνο για την αντοχή τους στις μεγάλες δυσκολίες του τοπίου. Κυρίως για την μεγάλη επιμονή να φτάσουν σ’ ένα προϊόν αρωματικό, έντονο, με δυνατό σώμα και φρουτώδεις νότες. Σε πείσμα όλων των εμποδίων, αυτοί θα το πετύχουν. Κι εμείς θα το απολαύσουμε!