ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το ταξίδι της δημιουργίας ενός καφέ Dimello μέσα από τις φάρμες καλλιέργειας καφέ στην Βραζιλία.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!

Φτάσαμε Βραζιλία!! Εδώ τα καφεόδεντρα βρίσκονται κάτω … από τον άπλετο ήλιο!!! Αναπτύσσονται σε λωρίδες και φτάνουν σε πλάτος περίπου 1μ & ύψους περίπου 3 μ…. Oυσιαστικά το δέντρο είναι ένας κορμός με κλαδιά από κάτω προς τα πάνω, φουντωμένο με καρπούς σε όλο του το ύψος.

Η συλλογή των καρπών, γίνεται με μηχανικούς συλλέκτες  οι οποίοι θα περάσουν και θα δονήσουν τα δέντρα. Έτσι, τα πιο ώριμα, και άρα πιο χαλαρά κεράσια τους πέφτουν και συλλέγονται προς διαλογή και επεξεργασία.  Καθώς η Βραζιλιάνικη γη επιτρέπει μια τόσο παραγωγική διαδικασία,  σε μεγάλο ποσοστό των καφεκαλλιεργειών η συγκομιδή γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Ενώ η μέθοδος αυτή προκαλεί κάποια κριτική από τους κύκλους που ειδικεύονται στον καφέ, είναι αυτό που επέτρεψε στη Βραζιλία να παράγει τους όγκους του καφέ που παράγει σήμερα.

 

Από οργάνωση … είμαστε οι καλύτεροι!!

O καφές είναι γενικά οργανωμένος σε φάρμες και οι ιδιοκτήτες τους είναι μεγάλης οικονομικής δύναμης κυρίως από παλιές, μεγάλες & πλούσιες οικογένειες, με πολύ καλή τεχνογνωσία & εξελιγμένη τεχνολογία.

Εδώ να αναφέρουμε πως πολλές περιοχές της Βραζιλίας έχουν πρόβλημα λειψυδρίας καθώς δεν έχει πολλά βρόχινα νερά. Γι’ αυτό το λόγο οι καφέδες της Βραζιλίας τείνουν ιστορικά να είναι natural -στεγνωμένοι στον ήλιο χωρίς πρώτα να έχουν πλυθεί με νερό.

Όσο όμως η αγορά ζητάει πλυμένους ή ημιπλυμένους καφέδες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν νερό κι αυτό μπορούν να το κάνουν όσοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και να κρατήσουν νερό στην περιοχή τους ή να εκμεταλλευτούνε όσο νερό υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Για παράδειγμα έχουν σύγχρονα δίκτυα αυτόματου ποτίσματος, φροντίζουν για την ενίσχυση του νερού με ειδικά λιπάσματα ανάλογα τις ανάγκες της περιοχής τους και όλες γενικά οι παράμετροι ποτίσματος  ελέγχονται είτε από κινητό μέσω cloud ή από έναν σταθμό μέσω υπολογιστή ώστε  να βλέπουν τι ανάγκες σε νερό και σε συγκεκριμένα στοιχεία έχει το κάθε χωράφι τους.

Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τις τεχνικές καλλιέργειας που χρησιμοποιούν στη Βραζιλία είναι η διαδικασία που έχουν αναφορικά με την ανανέωση των καφεόδεντρων. Έτσι όταν το δέντρο μεγαλώσει κι αρχίσει να πέφτει η παραγωγικότητά του, το κόβουνε στους 20 εκ από το έδαφος, αντί να το ξεριζώσουν και να φυτέψουν στη θέση του ένα νέο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γύρω στα 10 – 15 χρόνια.

Χρησιμοποιούν επομένως το ήδη υγιές και υφιστάμενο ριζικό σύστημα που είναι δυνατό για να τροφοδοτήσει το νέο δέντρο που θα μεγαλώσει από εκεί. Και με αυτόν τον τρόπο σε δύο χρόνια περίπου έχουν νέα παραγωγή. Ενώ στην περίπτωση που θα το ξεριζώνανε θα χρειαζόντουσαν γύρω στα 4-5 χρόνια για να έχουν προσοδοφόρα παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο διαχειρίζονται τις περιοχές τους έτσι ώστε κάθε χρόνο να ανανεώνουν ένα από τα χωράφια τους, για να έχουν συνεχώς υγιή και καρποφόρα δέντρα.

Εκβιομηχάνιση και εργαζόμενοι…

Όσον αφορά στους αγρότες που εργάζονται σε φάρμες, αυτοί είναι στην ουσία λίγοι, γιατί ο πληθυσμός εν γένει έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο άρα δε δέχονται να γίνουν αγρότες… θα ασχοληθούν με κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τη στιγμή που είναι μορφωμένοι.

Από την άλλη πλευρά όμως οι μισθοί των εργατών δεν είναι χαμηλοί άρα δεν συμφέρει τους ιδιοκτήτες  να έχουν στη δούλεψή τους πολλούς αγρότες. Η εκβιομηχάνιση μεγαλώνει, κι έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για πολλούς εργαζόμενους. Άρα το ένα συνεπάγεται το άλλο.. οι άνθρωποι είναι πολύ ακριβοί και οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε εκβιομηχάνιση κι είναι τόσο εκβιομηχανισμένοι που δε χρειάζονται πολλούς ανθρώπους.

Όσον αφορά στις πιστοποιήσεις των καφέδων από τη Βραζιλία, όπως και στην Ινδία, όλοι οι μεγάλοι ιδιοκτήτες έχουν διάφορες, πιστοποιήσεις κάτι που στην Αιθιοπία σχεδόν ούτε που υφίσταται. Στην Αιθιοπία όμως όλοι οι καφέδες είναι οργανικοί γιατί απαγορεύονται τα  εντομοκτόνα & παρασιτοκτόνα άρα ό,τι έρθει από εκεί είναι εκ των πραγμάτων βιολογικό.

Αυτά από τη Βραζιλία και μείνετε συντονισμένοι… σύντομα θα γεμίσουμε κι άλλες σελίδες του ημερολογίου μας!!

 

Scroll