ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Στην Ινδία ο καφές θέλει τη σκιά του!!

Τα καφεόδεντρα στην Ινδία μεγαλώνουν ανάμεσα σε καουτσουκόδεντρα, πιπεριές, areka nut και άλλα πολλά.

Θα μπορούσε κανείς λοιπόν να πει ότι ο καφές ζει στη σκιά άλλων δέντρων. Αλλά το αποτέλεσμά του είναι τόσο μοναδικό που επισκιάζει ό,τι βρίσκεται δίπλα του.
Για να περιγράψει κανείς τα καφεόδεντρα έχει στο μυαλό του μεγάλες πράσινες ομπρέλες. Ο κορμός φτάνει μέχρι το ενάμιση μέτρο και από εκείνο το σημείο και μετά ανοίγει σαν ομπρέλα. Κάτι που δυσκολεύει την συγκομιδή καθώς για να πετύχει, χρειάζεται κάποιος να χωθεί από κάτω και να “αρμέξει” τον καρπό.

Τα καφεόδεντρα διψάνε πολύ!

Dimello ταξίδι - καφεόδεντρα στην Ινδία

Όταν φτάσαμε σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες καφέ και δεν βρήκαμε αυτόματο πότισμα παρά μόνο σε ένα μέρος της, συνειδητοποιήσαμε ότι για να έχεις καλό αποτέλεσμα πρέπει να γίνεις πολύ ευρηματικός.
Το έδαφος διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο και με συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ώστε το βρόχινο νερό να είναι εκμεταλλεύσιμο στο μέγιστο. Δημιουργούν λοιπόν λιμνούλες και δεξαμενές που ‘κρατάνε’ το νερό στη θέση του. Έτσι αποφεύγουν την ξηρασία, τον μεγαλύτερο εχθρό της ποιότητας του καφέ.

Dimello ταξίδι - καφεόδεντρα φυτείες καφέ στην Ινδία

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται παραδειγματική διαχείριση των washing stations. Από εκεί ανακατευθύνουν τα νερά με αντλίες σε μεγάλες δεξαμενές και στη συνέχεια τα οδηγούν σε σημεία που μεγαλώνουν δέντρα. Στις ρίζες τους γίνεται διάσπαση των τοξικών ουσιών των λυμάτων και με αυτό τον τρόπο γίνεται φιλτράρισμα και καθαρισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
Όταν ζεις σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται πραγματικά να είσαι πολύ επινοητικός για να βοηθήσεις την οικονομία της φύσης.

Η ζωή στις φάρμες του καφέ

Η φάρμα που προαναφέραμε έχει συγκριτικά πολύ καλή οργάνωση στη στέγαση των εργατών και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και στη μόρφωση των παιδιών.
Ο ιδιοκτήτης έχει οικοδομήσει βρεφονηπιακό σταθμό. Όταν τον επισκεφτήκαμε γεμίσαμε τα μάτια μας εικόνες και την καρδιά μας συναισθήματα στην συνάντηση με τα μικρά παιδάκια. Τα πρόσωπά τους έλαμψαν όταν τους δώσαμε τα δωράκια που είχαμε πάρει μαζί μας και καταλάβαμε ακόμα μια φορά πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή.

Dimello ταξίδι - καρποί καφέ

Είδαμε ακόμα, ένα διώροφο σχολείο με 6-7 αίθουσες, καθώς και τα σπίτια που ζούσαν οι εργάτες. Τα παλιά ήταν σε κακή κατάσταση αλλά τα καινούρια, που ήδη είχαν αρχίσει να δέχονται τους πρώτους κατοίκους τους, έδειχναν περιποιημένα και καθαρά. Είναι πολύ σημαντικό για τον ιδιοκτήτη της φάρμας να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες για τους ανθρώπους του. Σε άλλες φάρμες που επισκεφθήκαμε, οι συνθήκες άλλαζαν ανάλογα με τα πιστεύω του ιδιοκτήτη.Dimello India - drying bedsΘα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για την Ινδία, αλλά κάπου εδώ γυρίζουμε σελίδα για να φτάσουμε στην Αιθιοπία.

Scroll