ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Το ταξίδι της δημιουργίας ενός καφέ Dimello μέσα από τις φυτείες καφέ στην Ινδία.

Στην Ινδία ο καφές θέλει τη σκιά του!!

Τα καφεόδεντρα στην Ινδία αναπτύσσονται σε σκιασμένες φυτείες και μεγαλώνουν ανάμεσα σε καουτσουκόνδετρα, πιπεριές, areka nut κ.ά….

Περιγράφοντάς τα θα λέγαμε ότι μοιάζουν με πράσινες ομπρέλες. Κάθε δέντρο έχει έναν ή δύο το πολύ κεντρικούς κορμούς οι οποίοι φτάνουν γύρω στο 1,5μ και από εκείνο το σημείο και προς τα πάνω ανοίγει όλο το δέντρο σαν ομπρέλα. Οπότε και η συγκομιδή τους γίνεται με έναν τρόπο που θυμίζει θα λέγαμε άρμεγμα, καθώς χρειάζεται να «χωθεί» κάποιος κάτω από τα δέντρα για να συλλέξει τους καρπούς του..

Το νερό πηγή ζωής για τα καφεόδεντρα!

Dimello ταξίδι - καφεόδεντρα στην Ινδία

Όσον αφορά στο πότισμα των καλλιεργειών του καφέ, η μεγαλύτερη από τις φάρμες που επισκεφτήκαμε δεν είχε αυτόματο πότισμα σε όλη την έκτασή της, αλλά μόνο σε ένα μέρος αυτής. Παρ’ όλα αυτά έχουν διαμορφώσει το έδαφος με ειδικό τρόπο και με ειδικές εγκαταστάσεις ώστε να εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο το βρόχινο νερό, που είναι απαραίτητο για την ποιότητα του καφέ.

Για παράδειγμα, καθώς το πρόβλημα είναι ότι φεύγουν τα νερά από τους λόφους και παραμένουν ξεροί, χρειάζεται να δημιουργούν λιμνούλες και δεξαμενές όπου εισέρχεται το νερό και παραμένει . Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πολύ καλή διαχείριση των βρόχινων νερών.

Dimello ταξίδι - καφεόδεντρα

φυτείες καφέ στην Ινδία

 

Επίσης γίνεται πολύ καλή διαχείριση των υδάτων που απορρέουν από τα washing stations. Συγκεκριμένα έχει 3-4 washing stations σε πολύ καλή κατάσταση, με πλακάκι στο έδαφος (συνήθως βλέπεις τσιμέντα με μούχλες κλπ… και είναι μισογκρεμισμένα..) και τα νερά του τα κατευθύνει σε μεγάλες δεξαμενές όπου με αντλίες στη συνέχεια τα τραβάει και τα οδηγεί σε περιοχές που μεγαλώνουν διάφορα δέντρα. Εκεί στις ρίζες τους, γίνεται διάσπαση των τοξικών ουσιών των λυμάτων οπότε πραγματοποιείται ένα είδος φιλτραρίσματος και καθαρισμού του υδροφόρου ορίζοντα.

Η παραπάνω διαδικασία είναι πολύ σημαντική καθώς το σύνηθες είναι να αφήνουν τα νερά  να πηγαίνουν στο χωράφι του διπλανού ή να χύνονται στο κοντινότερο ποτάμι.

Συνθήκες διαβίωσης των αγροτών

Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση σ’ αυτή τη φάρμα είναι η οργάνωση που έχει σε σχέση με τη στέγαση των εργατών και των οικογενειών τους, όπως επίσης και τη μόρφωση των παιδιών τους.

Έτσι ο ιδιοκτήτης της έχει οικοδομήσει, με χορηγία ενός Ιάπωνα πελάτη του, βρεφονηπιακό σταθμό τον οποίο επισκεφτήκαμε. Η καρδιά μας γέμισε με συναισθήματα αγάπης και συγκίνησης καθώς συναναστραφήκαμε τα μικρά παιδάκια. Τα πρόσωπά τους έλαμψαν και τεράστια χαμόγελα ζωγραφίστηκαν στα πρόσωπά τους όταν τους δώσαμε μικρά δωράκια που είχαμε πάρει μαζί μας…

Dimello ταξίδι - καρποί καφέ

Επίσης υπήρχε ένα διώροφο σχολείο με 6-7 αίθουσες εκ των οποίων φέτος τουλάχιστον μόνο οι δύο χρησιμοποιούνται καθώς δεν υπάρχουν αρκετά παιδάκια λόγω δυσκολίας στην εύρεση εργατικού δυναμικού.

Επίσης είδαμε τα παλιά σπίτια που ζούσανε οι εργάτες, τα οποία ήταν σε κακή κατάσταση, μαύρα, και καπνισμένα, αλλά και τα καινούργια που χτίζονταν εκείνη την περίοδο, πολύ περιποιημένα και καθαρά, όπου είχαν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρονται μερικοί εργάτες.

Στο ταξίδι μας στις φυτείες καφέ στην Ινδία, επισκεφτήκαμε κι άλλη φάρμα μικρότερου όμως μεγέθους, όπου το επίπεδο τεχνογνωσίας τους ήταν στα ίδια επίπεδα με της  προηγούμενης, όμως δεν ήταν καθόλου οργανωμένη σε θέματα στέγασης, μόρφωσης κλπ.

Dimello India - drying beds

Ας προχωρήσουμε στις επόμενες σελίδες του ημερολογίου μας κι ας πάμε στην Αιθιοπία…!!!

Scroll